Priviđenja iz srebrenog vijeka

54103735-95a8-4a7c-9ffc-788db0765237-almir-basovic-basa-718x446

“Priviđenja iz srebrenog vijeka” je drama savremenog bh. pisca Almira Bašovića. Premijerno, drama je izvedena u sarajevskom Narodnom pozorištu 2003. godine. Drama je prevedena na italijanski, francuski i njemački jezik.

„Priviđenja iz srebrenog vijeka“ problematizira rat, odnosno tragičnu sudbinu čovjeka 20. vijeka. Bašović na scenu izvodi Pisca, koji se kao autorov alter-ego odnosi skeptično prema mogućnosti umjetnosti da progovori o tragici i nerazrješivosti sudbine Srebreničanki, a samim tim na univerzalnom planu, sudbine ljudi koji su se zatekli u tom, srebrenom vijeku.

potocari

Prema motivima ove drame, 2013. godine nastala je i predstava “Potočari party – priviđenja iz srebrenog vijeka”, u kojoj se naglašava odgovornost međunarodne zajednice i UN-ovih vojnika za događaje u Srebrenici 1995. godine. U ovoj se predstavi problematizira i život onih koje/i su preživjeli srebreničku tragediju ali su ostali bez svojih porodica.

U predstavi se traga i za nejasnim sjenkama, izblijedjelim sjećanjima i mnoštvu glasova koji su upleteni u ove događaje.

Priviđenja iz srebrenog vijeka

Komentariši